top of page

Harta

Despre Fraternitate

Non nobis domine - Imnul templier
00:00
  1.   Nu uita că păşeÅŸti permament alături de fratele tău sau sora ta, fiindcă lupÅ£i împreună cu ei sub acelaÅŸi stindard. Ascultă-i pe mai-marii tăi ÅŸi cinsteÅŸte-L pe Iisus Hristos prin ei. ToÅ£i avem un singur Domn, pe Iisus Hristos ÅŸi toÅ£i suntem fraÅ£i. Simte-te răspunzător faţă de fratele tău, fiindcă ÅŸi Dumnezeu te va întreba într-o bună zi: “Unde este fratele tău?”

  2. “lupta noastră nu este împotriva trupului ÅŸi a sângelui, ci împotriva începătoriilor, împotriva stăpâniilor, împotriva stăpânitorilor întunericului acestui veac, împotriva duhurilor răutăţii, care sunt în văzduhuri »
    (Epistola Sf. Apostol Pavel către Efeseni: capitolul 6, versetul 12).

  3. ​"Un Cavaler Templier este un cavaler neînfricat, ÅŸi sigur pe fiecare parte a sufletului său protejat de armura credinÅ£ei , la fel cum corpul său este protejat de o armură de oÅ£el. Ca atare el este, astfel, dublu-armat, ÅŸi trebuie să nu se teamă nici de demoni ÅŸi nici de oameni."

  4.  Fiecare frate al Templului trebuie să se asigure că toÅ£i FraÅ£ii, dar mai cu seamă tovarăşii săi, au un comportament cuviincios, de oameni demni [. . .] dar nici pe ceilalÅ£i să nu-i lase să facă fapte rele sau să se fălească ÅŸi să facă lucruri care contravin principiilor de cinste ÅŸi demnitate ÅŸi bunelor moravuri ale casei noastre (Articolul 367)

  5. Cavalerii nu trebuie să facă diferenţă între persoane, iar respectul trebuie arătat FraÅ£ilor după meritul fiecăruia ÅŸi nu după titluri nobiliare ÅŸi onoruri. Ei trebuie să se întreacă numai în a-ÅŸi arăta respect unii altora, în întrajutorarea reciprocă, în a purta povara mai uÅŸor, împlinind astfel Legea pe care ne-a adus-o Iisus Hristos [. . . ]

  6. VI. FraÅ£ii întru Ordin nu trebuie să facă jurăminte. Confirmăm, precum am spus deja mai sus, faptul că nici un Frate al Ordinului nu trebuie să-ÅŸi aroge dreptul de a depune vreun jurământ, ci, noapte ÅŸi zi, cu inima curată, să-ÅŸi menÅ£ină promisiunea pe care o poate formula astfel: „Doresc să înalÅ£ potirul mântuirii” (Ps 116, 13), aceasta însemnând ca, la moartea mea, să iau exemplul morÅ£ii Domnului ÅŸi modul în care Christos ÅŸi-a dat viaÅ£a pentru fraÅ£i. Acesta este un jurământ cuviincios, o ofrandă vie ÅŸi plăcută Domnului.

  7. XXV.Cine cere mai mult, va primi mai puÅ£in.În cazul în care unul dintre FraÅ£ii Ordinului solicită, intenÅ£ionat sau spontan, piesa mai frumoasă ÅŸi mai bună, o va primi, fără ezitare, în urma unei astfel de solicitări, pe cea mai ieftină.

  8. XLIII. Despre  recunoaÅŸterea propriilor   greÅŸeli.Cu toate că este cunoscut că fiecare cuvânt inutil înseamnă păcat, atunci ce vor spune aceia în faÅ£a Marelui Judecător, când se laudă cu propria vinovăţie? AÅŸa ne învaţă profetul când spune: “AÅŸa am amuÅ£it ÅŸi am tăcut …” (ps. 39,3). Cu cât ne încredinţăm mai mult tăcerii ÅŸi cuvântului bun, cu atât suntem feriÅ£i de pedeapsa păcatului ÅŸi de vorba rea. Interzicem astfel categoric, ca vreun frate al Ordinului să se îndoiască sau să povestească cuiva atât faptele ruÅŸinoase sau mai bine zis nechibzuinÅ£a, pe care a arătat-o el faţă de normele impuse de serviciul cavaleresc precum ÅŸi să povestească despre plăcerile carnale cu femei rele ale vreunuia dintre fraÅ£ii săi. Iar dacă a auzit acestea povestite de altcineva, trebuie să-l îndemne pe acela la tăcere, sau dacă este mai uÅŸor, să se îndepărteze cu pas vioi din acel loc. Åži să nu-ÅŸi împrumute urechea inimii unui vânzător de ulei.

  9. L. Despre cavalerii bolnavi ÅŸi alÅ£i fraÅ£i. Bolnavului trebuie să-i fie acordată o mai mare atenÅ£ie după cum Iisus Hristos a acordat ÅŸi după cum este menÅ£ionat în Evanghelie: “Am fost bolnav ÅŸi m-aÅ£i cercetat” (Mt. 25,36). Acest lucru trebuie păstrat cu sfinÅ£enie în memorie. Bolnavii trebuie îngrijiÅ£i cu răbdare deoarece prin ei noi câÅŸtigăm răsplata cerească.

  10. LII. Nici  unul  nu  trebuie să-l provoace pe celălalt la mânie.Nu trebuie să aÅŸteptăm în mod deschis momentul în care să-l provocăm pe celălalt la mânie deoarece marea prietenie îi uneÅŸte într-o egală măsură pe cei săraci cu cei bogaÅ£i prin rudenie, prin alianţă sau prin fraternitate supranaturală.

  11. LXV. Despre delictele minore  ÅŸi majore. In cazul în care un frate se face vinovat de un delict minor în vorbire, în timpul serviciului sau într-un alt mod, acesta trebuie să-ÅŸi recunoască greÅŸeala în faÅ£a maestrului, pentru a se îndrepta; dacă este vorba de o greÅŸeală minoră, care nu I-a devenit deja un obicei, atunci el trebuie să primească un canon de penitenţă. Dacă el îÅŸi ascunde vinovăţia, care este mai târziu descoperită de altcineva, cavalerul va fi pasibil de o pedeapsă mult mai mare ÅŸi mai evidentă. In cazul în care un frate se face vinovat de un delict major, el trebuie să fie înlăturat din frăţie, i se interzice în acelaÅŸi timp să mănânce cu ceilalÅ£i la masă, i se porunceÅŸte să mănânce singur ÅŸi să se supună complet îndurării ÅŸi hotărârii maestrului, pentru ca în ziua judecăţii să se menÅ£ină sfânt.

  12. LXVI. Din ce cauză un frate nu mai poate fi păstrat în Ordin. Înainte de toate trebuie observat, că nici un frate, indiferent că este puternic sau mai puÅ£in puternic, tare sau slab,  arogant ÅŸi atotputernic ÅŸi vrea să-ÅŸi justifice vina, nu rămâne nepedepsit. În cazul în care el nu doreÅŸte să se îndrepte, lui trebuie să i se dea o pedeapsă mai aspră. Dacă nici ca urmare a mustrărilor binevoitoare ÅŸi a rugăciunilor săvârÅŸite pentru el cavalerul nu doreÅŸte să-ÅŸi îndrepte greÅŸelile, cu atât mai mult să evolueze în trufia sa, atunci el trebuie să fie exclus din ceata pioÅŸilor, după cuvântul Apostolului: “ScoateÅ£i afară pe cei răi“(I.Cor 5,13). Este necesar ca oaia râioasă să fie scoasă din comunitatea fraÅ£ilor credincioÅŸi. Maestrului, care Å£ine în măna sa nuiaua ÅŸi bastonul, îi mai rămâne, cu bastonul să sprijine pe cei slabi, iar cu nuiaua, să pedepsească  la mânie pe cei păcătoÅŸi; apoi el năzuieÅŸte să rezolve aceste probleme prin consfătuirea cu patriarhul ÅŸi prin chibzuiala spirituală, ca prin aceasta, după cum spune ÅŸi Sfântul   Maxim, să mijlocească prin bunătate atât stăruinÅ£a culpabilităţii, precum ÅŸi să-l îndepărteze pe păcătos de la săvârÅŸirea păcatului, însă nu  prin rigori de prisos.

  13. LXIX. Despre cei ursuzi.Noi poruncim ca prin mustrarea sfântă să înlăturăm gelozia, pizma, invidia, îmbufnarea, intriga ÅŸi înjosirea si să le ocolim aÅŸa cum ocolim ciuma. Fiecare trebuie să vegheze , ca să nu îl învinovăţească sau  să-l mustreze pe fratele său pe nedrept, cu atât mai mult cu cât ne stă mărturie cuvântul Apostolului: ”Să nu umbli cu clevetiri în poporul tău”(Lev.19,16). Dacă vreun frate l-a neîndreptăţit pe alt frate, acesta trebuie să i se adreseze cu o bunătate frăţească ÅŸi prietenească, după cum a poruncit Dumnezeu ÅŸi dacă a greÅŸit sa îl dojenească între patru ochi. Dacă acesta nu îl ascultă, atunci se cere ajutorul unui alt frate. Dacă nici de data aceasta el nu ascultă de cuvântul celor doi fraÅ£i, el va trebui să fie chemat în faÅ£a tuturor ÅŸi să dea socoteală. Orbi sunt aceia care îi înjosesc pe oameni ÅŸi îi nefericesc pe aceia, care se pot apăra prea puÅ£in în faÅ£a urii, în timp ce ei se cufundă în vechea răutate a duÅŸmanului perfid.

  14. Cavalerii trăiesc împreună ca fraÅ£ii, într-o armonie veselă, însă sobră în acelaÅŸi timp [. . .] ei  trăiesc într-o mare familie unită [. . .] atenÅ£i să menÅ£ină unitatea întru Sfântul Duh ÅŸi în spiritul armoniei ÅŸi păcii. » (din “De Laude Novae Militiae” de Sf. Bernard de Clairvaux.)

 

            Printre obligaÅ£iile pe care le impune cavalerismul Templerilor se numără asumarea obligaÅ£iilor morale în viaÅ£a personală, familială, profesională ÅŸi publică;

   extras din REGULA - STATUT ORDINUL SUPREM MILITAR AL TEMPLULUI DIN IERUSALIM MARELE PRIORAT AL ROMÂNIEI MARELE PRIORAT MAGISTRAL AL ROMÂNIEI”

bottom of page