De multa vreme crucile de tip celtic au exercitat o atractie pentru localnici. Am purtat numeroase discutii cu acesti bastinasi si am putut afla doar ca aceste cruci sunt pe aceste locuri "de cand lumea si pamantul". Enigmaticele cruci sunt o curiozitate chiar si pentru arheologi sau istorici. Cert este ca sunt o atractie locala pentru credinciosi,care se inchina la aceste cruci ca si cum ar fi incarcate cu o energie aparte.
Pentru mine povestea acestor cruci celtice a inceput in urma cu vreo sase ani. Atunci am fost la Arinis (judetul Maramures) pentru a filma si fotografia crucile celtice de acolo si apoi le-am postat pe canalul meu video "maramuresguide" de pe youtube.Se spunea atunci ca ar fi singurele cruci celtice din Romania.Teoria aceasta s-a dovedit in timp a fi o teorie falsa ! Crucile celtice de la Arinis s-a dovedit ca nu sunt singurele cruci de acest fel. Cert este ca aceste artefacte sunt o adevarata fascinatie pentru unii localnici,care mi-au povestit multe despre ele.
Postarea de pe canalul "maramuresguide" de pe youtube a avut si are in continuare multe vizualizari.Subiectul este interesant. Dar in deplasarile mele in teren am descoperit ca aceste cruci celtice nu sunt unicele cruci celtice existente in zona, asa cum spunea toata lumea.
Am desfasurat o indelungata munca de teren in care am avut satisfactia de a vedea locuri minunate ale Ardealului. Incetul cu incetul am identificat multe locatii ale crucilor celtice din aceasta zona.
Cu rabdare si rigurozitate am cercetat peste 30 de localitati din judetele Maramures si Salaj, aflate in zona de nord-vest a Romaniei. Am descoperit aici peste 70 de astfel de cruci. Eu le numesc "Cruci Solariene de tip Celtic",deoarece este greu de crezut ca sunt facute de mana celtilor sau macar pe vremea celtilor. Insa faptul ca aspectul lor este atat de asemanator cu alte artefacte similare celtice face ca denumirea de "Cruci Celtice" sa fie potrivita. Proiectul meu dureaza de cativa ani si poate va mai dura tot atatia ani. Am descoperit aceste artefacte,le-am fotografiat si le-am clasificat. Am elaborat o harta a localizarii acestor artefacte pe tipuri si localitati.
Spiritul meu ingineresc m-a ajutat chiar si atunci cand este vorba despre un hobby. Pentru ca hobby-ul meu este fotografia dar si istoria. In urma acestor descoperiri s-a conturat o ipoteza de lucru : in nord-vestul Romaniei, pe teritoriul judetelor Maramures si Salaj,se constata o influenta celtica in cultura locala. Dar unde si cum se manifesta aceasta influenta in zona ?
Influenta celtica se manifesta tocmai prin monumentele funerare de tip celtic existente intr-un numar atat de mare in bazinul Somesului si in zona adiacenta. Dar de unde aceasta influenta celtica ? Am inceput sa analizez aceasta ipoteza. Am discutat cu profesori de istorie despre aceasta zona si nu numai.S-a conturat astfel o teorie care s-ar putea confirma: Celtii au inaintat pe cursul marilor rauri ale Transilvaniei (si pe cursul Somesului) in perioada secolelor VI-II i.Ch. si au supus populatia locala. Izvoarele istorice ne indica prezenta pe meleagurile noastre a tribului celtic al anartilor.
Celtii au stapanit aceste locuri pana la razboaiele cu regele dac Burebista,care i-a invins si i-a impins pana in zona Panoniei sau chiar mai departe. Razboaiele lui Burebista cu triburile celtice s-au desfasurat in perioada anilor 60-59 i.Ch. Enclave celtice supuse Regatului Dac au mai ramas pe aceste locuri din bazinul Somesului (NV Romaniei de azi),datorita faptului ca zona este relativ izolata si inconjurata de paduri dese.
Celtii au convietuit aici cu dacii timp de secole si au fost asimilati de acestia. Dupa cucerirea de catre romani a Daciei aceasta zona bogata a ramas inafara cuceririi romane, in zona Daciei Libere. Dacia Porolissensis era aproape si era o zona predilecta pentru incursiunile de jaf ale razboinicilor daco-celti. Influenta celtilor asupra dacilor a fost covarsitoare. Dacii au avut numai de invatat de la civilizatia celtica, ce avea o cultura mai avansata decat civilizatia dacica.S-a produs astfel un mix de culturi. Deci in zona cercetata de mine se constata aceasta influenta culturala celtica.Se poate constata si in teren aceasta.Consider ca dovezile materiale pot confirma aceasta teorie,chiar daca nu exista izvoare scrise.Se poate spune ca daco-celtii sunt stramosii nostri. Astfel de dovezi ale influentei celtice in Europa s-au conturat si dupa cercetarile genetice intreprinse in ultimii ani.
In deplasarile mele in teren am cercetat si zona localitatii Napradea din judetul Salaj. Si pe aceste locuri am gasit cateva "Cruci Celtice".
In Cimitirul Vechi din Napradea am gasit o astfel de "Cruce Celtica" rupta si practic aruncata la gunoi. Era deteriorata dar totusi intr-o stare acceptabila ce impunea rapid masuri de salvare. Era data de 20 mai 2015 orele 17. Am sesizat imediat ca acest artefact este in pericol. Am telefonat domnului dr.Ilie Gherhes ,sef de sectie la Muzeul de Etnografie si Arta Populara din Baia Mare.
Cu acesta am tinut legatura telefonica si l-am informat in decursul timpului despre cercetarile mele. Deci si aceasta situatie i-a fost comunicata in cel mai scurt timp. A doua zi am vorbit la telefon si cu domnul dr.Teodor Ardelean,directorul Bibliotecii Judetene "Petre Dulfu" din Baia Mare,despre care stiam ca sotia domniei sale este chiar din Napradea. Domnul dr.Teodor Ardelean cunoaste bine localitatea Napradea si are multi prieteni si colaboratori aici. In discutia telefonica i-am povestit ca acest artefact este practic in pericol si se impune salvarea sa. Teodor Ardelean a vorbit telefonic cu preotul Porumb Viorel din Napradea si a obtinut acceptul sau ca acest artefact distrus sa poata ajunge in custodia Muzeului de Etnografie si Arta Populara din Baia Mare.
Contributia domnului dr.Teodor Ardelean in salvarea acestui artefact este deci capitala. Dupa aceea a mai trecut un timp pana domnul dr.Ilie Gherhes a mers sa ridice artefactul de la Napradea. Am fost foarte ingrijorat deoarece hotii de artefacte cauta astfel de obiecte, astfel ca artefactul nostru era in mare pericol de a disparea sau chiar de a fi distrus din greseala. De multe ori nepasarea este dusmanul de moarte al acestor artefacte.Cat despre vechimea acestui artefact ... se impune o analiza de specialitate si nu numai. Pot doar sa spun ca am discutat cu profesorii de istorie din aceasta zona ( nu dau momentan nume,dar le multumesc pe aceasta cale) si se contureaza o ipoteza care va fi prezentata cu ocazia viitoarei mele expozitii de fotografie avand ca subiect "Crucile Celtice".
Link