Adi / Cuibul Corbilor: “Cele mai multe cruci de hotar din zona Ponor sunt ortodoxe, (solare/celtice), cele mai vechi inscriptionate cu chirilice si simboluri, vechi de vreo 200 de ani, unele sunt greco- catolice.” Toate orientate spre sud, pe cele mai vechi inscriptiile se pot descifra din ce in ce mai greu, sunt sterse de vant, intemperii.
Muzeul Taranului Roman : Locul în care fata așeza cu grijă zestrea care creștea de la an la an prin lucrul mâinilor ei era încrustat puternic cu semne apărătoare: pe ladă, simbolul creștin al crucii se întâlnește cu simboluri solare de origine precreștină, ilustrând o veche sinteză a spiritualității țărănești.
Am gasit pietre de hotar pe culmile din jurul comunelor Ponor si Podeni. Pe platourile inalte din jurul Ponorului sunt zone mari defrisate probabil cu muuult timp in urma pe care se cresc acum animale, dar acolo sus s-a cultivat si grau, mi-au confirmat asta un parinte de la Manastirea Ponor si un localnic de deasupra Hudei lu Papara.
Zona a doua este tot o zona agricola, “dosita” in spatele stancariei de la Coltesti (Piatra Secuiului), zona mai joasa dar tot inchisa, relativ izolata intre munti. In Padureni doua case care mi-au atras atentia, una avea floare vietii, arhitectura lor pare oarecum “romanica”.
Poze zona Salciua/Ponor facute de Pr.Iulian Nistea, nascut in Salciua – nistea.com
Link