top of page

Prascura și simbolismul ei

În timpul Liturghiei în ritul roman al Bisericii Catolice, este posibil să fi observat că preotul va rupe o mică parte din prescura sacră și o va arunca în potirul vinului sacru. Este un ritual tăcut, unul care este ușor ratat, deoarece se întâmplă atât de repede.

Deși este o acțiune foarte scurtă, simbolismul din spatele ei este profund.


Potrivit lui Nikolaus Gihr în cartea Sfânta jertfă a Liturghiei, acțiunea de a plasa o mică particulă a prescură în potir are rădăcini în Biserica timpurie și un obicei care avea menirea de a semnifica unitatea cu papa și episcopul local.


Participarea la aceeași Sfântă Jertfă a fost considerată un semn și un gaj al comuniunii bisericești; Pentru a demonstra și menține reciproc acest lucru, papii și episcopii au trimis altor episcopi, sau de asemenea preoți, părți ale prescurii consacrate, pe care destinatarii le-au aruncat în potir și au consumat ... Acest obicei a existat la Roma până în secolul al nouălea. Aici Papa a trimis duminicile și zilele de sărbătoare acei preoți care aveau sarcina serviciului divin la bisericile din oraș, euharistia ca simbol al comuniunii cu șeful ecleziastic și ca semn că erau împuterniciți să sărbătorească.

Era o amintire vizibilă și concretă că erau uniți cu papa și episcopi de fiecare dată când sărbătoreau Liturghia.


Mai mult, un alt aspect al acestui ritual a fost acela de a semnifica unitatea sărbătorii Liturghiei, care este o re-prezentare a sacrificiului unic al lui Isus pe cruce. Catolicii cred că Isus nu este sacrificat din nou și din nou la fiecare Liturghie, ci că Euharistia este o participare mistică la un singur sacrificiu care a avut loc pe Munte.


În trecut, utilizarea era oarecum diferită. Deoarece prescurile erau mult mai mari, una dintre aceste trei părți a fost împărțită în mai multe particule și folosită diferit, adică distribuită celor prezenți sau trimisă absenților sau pusă în potirul la următoarea sărbătoare sacrificială ... O particulă consacrată anterior ... a fost păstrat și unit cu Sângele Prețios la următoarea jertfă, pentru a reprezenta, cu probabilitate, succesiunea continuă a Jertfei, precum și unitatea ultimului cu sărbătoarea actuală.

Din acest motiv, istoricii sunt de părere că timp de câteva secole au fost două particule în potir, una de la papa / episcop și alta de la o sărbătoare anterioară.


Simbolismul acestui act indică, de asemenea, unitatea trupului și a sângelui lui Isus în gazdă, deoarece atât gazda, cât și vinul consacrat conțin întreaga prezență a lui Isus, corpul, sângele, sufletul și divinitatea.


Este o amintire că fiecare acțiune a preotului la Liturghie este înrădăcinată în aproape 2.000 de ani de istorie și tradiție și este foarte deliberată, menită să ne învețe multe adevăruri spirituale profunde.


https://aleteia.org/2020/01/16/why-does-the-priest-drop-a-piece-of-the-host-into-the-chalice/

4 afișări0 comentarii
bottom of page