Apostolache, jud. Prahova: Cruce
Crucea a avut capitel, este prinsă într-o bază modernă din piatră de râu cu ciment. Fața crucii este decorată cu cinci medalioane circulare (cercuri concentrice) exterioare dispuse simetric, cu linia centrelor formând un pătrat. În interiorul cercurilor sunt desenate diferite simboluri florale (rozeta în partea de jos, floare de cruce – cu 4 petale).
Pe latura frontală a piciorului crucii este incizat un text de 9 rânduri, ilizibil. Pe ultimul rând al textului se observă urme de ciment. Texte incizate se găsesc și pe lateralele piciorului crucii: dreapta – text de 9 rânduri, h. li. = 5 cm, L rând 20 cm; stânga – text cu 8 rânduri, h li. = 7,5 cm, L rând =13 cm, h li. = 5 cm. În interiorul textului de pe lateral stânga a piciorului crucii este inscripționat anul 1856 (h cifră = 7,5 cm, L = 16 cm).
Apostolache, jud. Prahova: Cruce
Crucea este închisă în interiorul unei troițe cu acoperiș din lemn. Este văruită în alb și acoperită cu ștergare. Se pot distinge medalioanele circulare exterioare cu linia centrelor formând un triunghi isoscel.
Cel din partea superioară a coloanei, de pe cap, e acoperit cu un mileu, dar inscripțiile din interiorul celorlalte sunt vizibile: în dreapta [NI], în centru [XC], în stânga [KA]. Inscripția în caractere chirilice se desfășoară pe picior, textul vizibil având 10 rânduri. Nu există acces, este încuiată, din acest motiv nu au putut fi identificate alte detalii sau luate măsurătorile corespunzătoare.
Apostolache, jud. Prahova: Cruce de pomenire
Crucea pare să fi avut capitel, este prinsă într-un suport de calcar, la bază având un piron de fier. Pe cap are un text în caractere chirilice. Pe partea centrală a crucii se găsesc cinci medalioane circulare exterioare dispuse simetric, cu linia centrelor formând un pătrat, medalionul central (M4) fiind cel mai mare.
Acest medalion este decorat cu motive florale, mai exact cu două flori de crin dispuse în oglindă. Celelalte medalioane au inscripționate în interior expresiile: [IC] (M1) si [XC](M5) pe verticală (de sus în jos), [НИ](M2) și [KA](M3) pe orizontală (de la stânga la dreapta), adică o tetragramă dispusă sub formă de romb.
Sub medalioane, pe toate laturile piciorului crucii este inscripționat un text în caractere chirilice care se întinde pe mai multe rânduri: latura față = 14 rânduri, L=29 cm, h. li.=7 cm; latura dreaptă = 11 rânduri. Textul este adăugat ulterior, dovada acestui fapt fiind tehnica diferită de inscripționare: în relief în cazul textului de pe latura frontală și în adâncime în cazul textului de pe latura dreaptă. Pe brațe, în colțurile exterioare ale acestora, se observă câte o rozetă.
Pe spatele crucii sunt trasate patru medalioane circulare exterioare, cu linia centrelor formând un triunghi isoscel, fiecare medalion fiind format din două cercuri concentrice. Pe latura din spate a crucii este inscripționat un text cu caractere chirilice (tehnică în relief) care se întinde pe 11 rânduri, având L=30 cm și h li.=6,3 cm.
Nota mea " se poate observa puterea simbolistică ca şi copac a crucii la nivelul subconştientului uman, cei care au îngrijit pomii dîndu-i cu var la rădăcina, au dat şi crucea dar şi stâlpul electric care şi el în subonştientul lor le simbolizează copacul"
Baba Ana, jud. Prahova: Cruce
Crucea de tip celtic are în centru o reprezentare a lui Iisus Hristos răstignit, realizată prin incizare. Sub aceasta se desfășoară inscripția în caractere latine, greu descifrabilă din pricina degradării suprafeței. Crucea a fost văruită în repetate rânduri.
Caractere latine: “Această/cruce sa/ridicat de/Gheorghe […]/pentru fiul /lui […]/1928”.
Baba Ana, jud. Prahova: Cruce
Acestă cruce cu pui face parte dintr-un complex de trei cruci prinse într-o platformă de ciment. Ca tipologie, este o cruce latină cu un capitel decorat cu motive geometrice. Ca elemente decorative, se disting medalioanele circulare tangente la medalionul central în punctele de intersecție a două diametre perpendiculare.
Medalionul central are diametrul mai mare decât al celorlalte, e decorat și are în centrul său o rozetă. Inscripția se desfășoară în partea inferioară a coloanei, pe picior. Crucea-pui e conexată celei mai mari, lipită de piciorul acesteia, având ca decorațiune un medalion central cu rozetă. Sub acesta se poate desluși o inscripție ce se continuă pe picior. Capitelul de formă paralelipipedică e decorat cu motive geometrice. Crucea a fost văruită.
Bărăitaru, com. Drăgănești, jud. Prahova: Cruce
Caractere chirilice. „[...]/Necula / e mort/ pe cîmp/u de lup/ tă”
Crucea de tip celtic are un decor realizat prin incizie, în centru se poate distinge imaginea lui Iisus Hristos răstignit. Sub stratul de var există urme de policromie: vopsele bleu, verzi, roșii, galbene și negre. Spre bază are inscripții greu de descifrat.
Boldești, com. Boldești-Grădiște, jud. Prahova: Cruce de pomenire
Crucea dintr-un singur bloc de piatră, fără capitel, este lăsată înspre față și ușor la dreapta. Este ornamentată în basorelief pe față cu patru medalioane circulare exterioare, medalionul circular având diametrul mai mare decât al celor exterioare. Monumentul are inscripții pe față, pe lateral stânga și dreapta (cap, picior, braț) și pe spate pe partea superioară.
Crucea este adâncită în sol și o parte din text nu este vizibil. Din cauza degradării crucii și a mușchilor crescuți pe piatră textul este greu descifrabilă. În medalionul central este o inscripție inelară.
Inscripții: Textul este scris în alfabet chirilic.
Peisaj natural: Crucea se află pe un promotoriu în apropierea lacului Ghighiu.
Călugăreni, com. Călugăreni, jud. Prahova: Cruce
Crucea se află în interiorul unui acoperiș improvizat. Partea superioară a capului lipsește, putându-se observa pe o parte din ea cioplit anul [1924] sub care este inscripționat [ISHS]. Pe brațe, pe cel drept [NI] și pe cel stâng [CA]. În mijloc este reprezentată o cruce colorată roșu. Pe picior, în față se află textul. Pe latura stângă a piciorului se află un alt text. La colțurile brațelor apar raze solare pictate. Crucea a fost pictată cu roșu, verde, albastru și bleu.
Inscripții: Caractere latine lizibile doar pe partea frontală. Fața: [ACIA/STA.C/VO/SAU(?)/RADU/CAT/[…] ]
Călugăreni, jud. Prahova: Cruce
Crucea are urme de vopsea de culoare asemănătoare cu cea a grundului. Se pot observa pe suprafața acesteia urme de cioplire (pe capitel, cap, brațe, picior). Pe capul crucii se pot observa urmele unei picturi: două capete cu aureole. Pe piciorul crucii putem identifica în zona superioară urme de vopsea și în cea inferioară o inscripție. Texte inscripționate găsim pe ambele laterale ale piciorului, inscrip’ia din lateral stânga fiind ilizibilă și neterminată (se observă rândurile pregătite pentru scris). Textul este scris în caractere latine dar și chirilice. Crucea se continuă în pământ.