top of page
Poza scriitoruluiAdmin

A cincea poruncă a cavalerismului

de Raymond de Souza, KHS, KofC


A cincea poruncă a cavalerismului este să nu te dai înapoi în fața dușmanului .Mai simplu spus, această poruncă interzice lașitatea.

Porunca de a fi curajos și nu laș este în armonie cu Scriptura.
„Apocalipsa Sfântului Ioan Evanghelistul” de Jan Massijs

Porunca de a fi curajos și nu laș este în armonie cu Scriptura. În cartea Apocalipsei (numită și cartea Apocalipsei), Sfântul Ioan afirmă:

„Cei fricoși (sau lașii) și necredincioșii și abominabilii și ucigașii și curviei și vrăjitorii și idolatrii și toți mincinoșii vor avea partea lor. în iazul care arde cu foc și pucioasă, care este moartea a doua”. (Apocalipsa 21:8)

Sfântul Bernard de Clairvaux (1090–1153) a scris poezii în cinstea Maicii Domnului. El a jucat, de asemenea, un rol esențial în planificarea, formarea și promovarea Cavalerilor Templieri în primii ani ai ordinului.


Cavalerilor Templieri li sa interzis să vâneze. Vânătoarea, se pare, ar fi fost o distragere a atenției de la viața de sacrificiu de sine a templierilor.

Porunca de a fi curajos și nu laș este în armonie cu Scriptura.


Totuși, a existat o excepție: le era permis să vâneze lei .


Regula primitivă a cavalerilor templieri, scrisă de Sf. Bernard, notează că vânătoarea de lei este despre protejarea oamenilor de rău - nu pentru sport sau pentru obținerea de carne, ca alte forme de vânătoare. Documentul afirmă:

„Această interdicție de vânătoare menționată mai sus nu este în niciun caz menită să includă leul, pentru că el vine încercuind și căutând ceea ce poate devora, mâinile împotriva fiecărui om și mâna fiecărui om împotriva lui”.

Aceasta joacă dintr-un pasaj din Sfânta Scriptură, care poate fi familiar celor care se roagă Complet, numit și Rugăciunea de noapte:

„Fiți treaz și vegheați, pentru că potrivnicul vostru, diavolul, umblă ca un leu care răcnește, căutând pe cine să înghită. Căruia vă împotriviți, tari în credință.” ( 1 Petru 5:8–9 )

Sfântul Bernard l-a convins pe Papa Inocențiu al II-lea să accepte oficial ca ordin oficial Săracii Cavaleri ai lui Hristos și Templul lui Solomon - pe scurt, Cavalerii Templieri.


Nu te da înapoi în fața vrăjmașului.


Desigur, curajul marțial nu era exclusiv pentru Cavalerii Templieri. Cavalerii medievali, în general, erau de așteptat să lupte cu curaj și să nu fugă niciodată în lașitate, poate făcând excepții pentru retragerile tactice atunci când sunt depășiți numeric.


Ioscelin I al Edesei

O poveste veche spune că Joscelin I, contele de Edessa, era pe cale să moară și și-a trimis fiul să se lupte cu mahomedanii. Fiul a refuzat să lupte, pretinzând că necredincioșii erau mult superiori ca număr. Joscelin le-a cerut unor cavaleri să-l ducă pe targă până la locul luptei. Iar dușmanii musulmani, când au auzit că bătrânul conte vine cu o armată, au fugit de la fața locului fără să se lupte. Acest lucru i-a permis vechiului conte să aibă o ultimă glorie pe câmpul de luptă înainte de a muri.

Joscelin spunea adesea:

„Nu vă numărați dușmanii; vă luptați cu ei!”

Când spaniolii au venit în Mexic, conduși de cavalerul spaniol Hernán Cortéz, aveau doar patru sute de oameni. Cortéz a cerut ca aztecii să-i livreze marea piramidă din Mexic, templul zeului aztec al războiului. Aztecii au fost obligați să cedeze. Și de la înălțimea marii piramide, imaginea Fecioarei Maria a triumfat pentru prima dată în America. A fost nevoie de mult curaj pentru a cere piramida de la azteci.

Cucerirea spaniolă a Americii a fost foarte lăudată de mai mulți papi.


Mai recent, Papa Benedict al XVI-lea, în timpul unei vizite în Brazilia din 2007, a apărat campania bisericii de creștinizare a popoarelor indigene. El a spus că indienii din America Latină „tânjeau în tăcere” să devină creștini atunci când cuceritorii spanioli și portughezi și-au răspândit eforturile de colonizare.


Cavalerul medieval și-a obținut curajul masculin din scrisoarea Sfântului Pavel către Efeseni ( 6:10–17 ):


În sfârşit, fraţilor, fiţi întăriţi în Domnul şi în puterea puterii Lui. Îmbrăcați-vă cu armura lui Dumnezeu, ca să puteți sta împotriva înșelăciunilor Diavolului. Căci lupta noastră nu este împotriva cărnii și sângelui, ci împotriva stăpânirilor și a stăpânirilor, împotriva stăpânitorilor lumii întunericului, împotriva duhurilor răutății din locurile înalte. Prin urmare, luați la voi armura lui Dumnezeu, ca să puteți rezista zilei rele și să rămâneți perfect în toate lucrurile. Stați, așadar, având coapsele încinse de adevăr și având în pieptarul dreptății și picioarele încălțate cu pregătirea Evangheliei păcii. În toate lucrurile luând scutul credinței, cu care puteți stinge toate săgețile de foc ale celui mai rău. Și luați la voi coiful mântuirii și sabia Duhului, care este Cuvântul lui Dumnezeu.

Masculinitatea catolică cere armura deplină a lui Dumnezeu: centura adevărului, pieptarul dreptății, picioarele încălțate cu pregătire pentru Evanghelia păcii, scutul credinței, coiful mântuirii și sabia Duhului. Așa trebuie să fim blindați noi, oamenii catolici, ca să luptăm și să nu ne dam niciodată înapoi înaintea unui dușman al Sfintei Mame Biserici.


Cum putem împlini a cincea poruncă a cavalerismului? Făcând să nu fugi niciodată de apărarea Credinței. Învață aceste arme spirituale și folosește-le bine.



33 afișări0 comentarii

Comentarios


bottom of page