top of page
  • Poza scriitoruluiAdmin

Pasajul strategic al cavalerilor templieri pierdut timp de 700 de ani, redescoperit!




Tunelul Templier este un pasaj subteran situat în orașul Acre, care este acum în Israel. Acest tunel a fost construit de Cavalerii Templieri pe când orașul se afla sub conducerea Regatului Ierusalimului și a servit drept pasaj strategic care leagă palatul templier de port. După ce Acre a căzut în mâinile mamelucilor în secolul al XIII- lea, tunelul templier a fost pierdut și uitat. Abia în 1994 tunelul a fost redescoperit de o femeie care se lupta cu o conductă de canalizare aflată sub casa ei.

Regatul Ierusalimului a fost stabilit în 1099 după cucerirea Ierusalimului de către participanții la prima cruciadă. Aproximativ două decenii mai târziu, Săracii Soldați ai lui Hristos și ai Templului lui Solomon (cunoscuți pur și simplu sub numele de Templieri) au fost fondați de cavalerul francez Hugues de Payens. Acest ordin militar își avea sediul pe Muntele Templului , iar sarcina sa principală era de a proteja pelerinii creștini care călătoreau în Țara Sfântă.

Acre sub asediu


Ierusalimul a fost recapturat de musulmani sub Saladin în 1187 și templierii și-au pierdut efectiv sediul. Deși o mare parte din Regatul Ierusalimului fusese copleșitșir de musulmani, orașul Tir, împreună cu câteva cetăți cruciate izolate, au continuat să reziste. În 1189, Guy de Lusignan, regele Ierusalimului, a lansat primul contraatac semnificativ împotriva lui Saladin, mărșăluind împotriva lui Acre. În ciuda dimensiunilor mici ale armatei sale, Guy a reușit să pună orașul sub asediu. Saladin nu a reușit să-și adune forțele la timp pentru a zdrobi asediatorii, care au fost în curând întăriți de participanții la a treia cruciadă din Europa.

Asediul Acrei a durat până în 1191 și a dus la capturarea orașului de către cruciați. Orașul a devenit noua capitală a Regatului Ierusalimului și templierii au putut să își stabilească acolo noul sediu. Sectorul sud-vestic al orașului a fost alocat templierilor și tocmai aici cavalerii și-au construit cetatea principală.

Un templier din secolul al XIII- lea a scris că această cetate era cea mai puternică din oraș și că intrarea sa era protejată de două turnuri cu ziduri groase de 8,5 metri (28 de picioare). De fiecare parte a acestor turnuri erau două altele mai mici și fiecare turn era acoperit de un leu aurit.

Cetatea Templierilor


Cetatea templieră marchează capătul vestic al tunelului templier. Această cetate nu mai există și cel mai vizibil monument din zonă este farul modern. Capătul vestic al acestui tunel este situat aproape de acest far. Tunelul templier are o lungime de 150 de metri și a traversat cartierul pisan al orașului.

Tunelul a fost sculptat în piatra naturală sub formă de arc semi-butoi, iar tavanul său este susținut de un strat de pietre cioplite. Capătul estic al tunelului este situat în sectorul sud-estic al orașului Acre, într-o zonă care a fost odată ancorajul intern al portului orașului. Astăzi, acesta este locul Khan al-Umdan (care înseamnă „Caravanserai al stâlpilor”), care a fost construit în secolul al XVIII- lea, când orașul se afla sub stăpânirea otomană.


69 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page